Woning kopen

In een aantal gevallen is het mogelijk om uw huurwoning te kopen. Als u daarvoor interesse heeft, dan bekijkt de Woonmensen of er een verkoopbestemming op uw woning mogelijk is. Als die er is, dan laten we een onafhankelijke, externe taxateur de waarde van uw woning bepalen. Wanneer blijkt dat u de woning kunt kopen, brengen we u in contact met een makelaar en een notaris. Zij begeleiden u bij de koop van uw woning.

Veel gevraagd over Woning kopen

Ik wil mijn erfpacht afkopen, kan dat?

Neem contact op met de afdeling Woonzaken om de mogelijkheden te bespreken.

Kan ik de woning die ik huur ook kopen?

Wij kunnen voor u nakijken of uw woning geselecteerd is voor verkoop. Neem contact met ons op.

Waarom kan ik mijn huurwoning niet kopen?

Wij willen voldoende sociale huurwoningen beschikbaar houden voor lagere inkomens. Daarom kan niet iedereen zijn huurwoning kopen.

Ik kan mijn huurwoning kopen. Hoe gaat dat in zijn werk?

Nadat u ons laat weten dat u wilt kopen, geven wij uw gegevens door aan een onafhankelijk taxateur. De taxateur belt u voor de taxatie. Als het taxatierapport bij ons binnen is, krijgt u een schriftelijke aanbieding met de koopprijs. Deze is niet onderhandelbaar. Ons advies is om dan de financiering te regelen. Wilt en kunt u de woning kopen? Dan maken wij de koopovereenkomst voor u op.

Kan ik onderhandelen over de koopprijs?

Nee, dat kan niet. Wij werken niet met vraagprijzen maar met vaste koopprijzen. De koopprijs is de marktwaarde van dat moment en wordt verwerkt in een taxatierapport. Dit rapport wordt opgesteld door een onafhankelijke taxateur.

Kan ik als koper zelf een notaris kiezen?

Voor het passeren van de leveringsakte werken wij met vaste lokale projectnotarissen. Voor een hypotheekakte kunt u zelf een notaris kiezen. Maar omdat u de leverings- en hypotheekakte tegelijkertijd ondertekent, is het eenvoudiger om ook de hypotheekakte bij de projectnotaris te regelen.

Ik heb een brief gekregen om mijn woning te kopen. Maar dat wil ik niet, wat nu?

Dan hoeft u niets te doen. U kunt uw woning gewoon blijven huren.

Mijn woning wordt verkocht maar ik heb hier vragen over.

Neem gerust contact met ons op.

Ik heb een woning van jullie gekocht en ik heb daar een klacht over. Wat kan ik doen?

U kunt uw klacht indienen via Mijn Woonmensen. Leg duidelijk uit waar u ontevreden over bent. Zodra wij uw klacht ontvangen hebben, nemen wij contact met u op.

Waar vind ik het aanbod van koopwoningen?

De woningen die wij te koop aanbieden, vindt u op Funda.

Hoe verkoop ik mijn Koopgarantwoning aan jullie terug?

U kunt contact met ons opnemen waarbij u aangeeft dat u uw woning wilt terugverkopen. Daarna nemen wij contact met u op.

Ik heb een aanbiedingsplicht en wil mijn woning verkopen, wat moet ik doen?

Wij maken nu geen gebruik van het voorkeursrecht tot koop. Om uw woning te verkopen heeft u wel onze toestemming nodig. Neem hiervoor contact met ons op.

Kan ik een plattegrond van mijn huurwoning krijgen?

Ja, dat dat kan. U kunt contact met ons opnemen. De afmetingen op een plattegrond kunnen afwijken van de werkelijke situatie. Meet u zelf de woning na voor u gordijnen, vloerbedekking en andere zaken bestelt.