Energiebesparing

Wij maken de komende jaren veel woningen energiezuiniger. Ons doel is dat al onze sociale huurwoningen in 2025 een B-label hebben of beter. U kunt zelf ook veel doen aan energiebesparing. Lees de tips hieronder bij de veelgestelde vragen.

Veel gevraagd over Energiebesparing

Hebben jullie tips om mijn stookkosten zo laag mogelijk te houden?

Zorg ervoor dat uw radiatoren hun warmte goed afgeven. Laat gordijnen niet voor de radiator hangen, droog geen wasgoed op de radiator en plaats er geen meubels voor. Ventileer goed en verwarm gelijkmatig: droge lucht verwarmt beter dan vochtige lucht. Beperk de temperatuur tijdens de nacht. Gebruik de radiatoren alleen als dat nodig is en sluit deuren naar niet verwarmde/koelere ruimten. Let op uw temperatuurinstelling want elke graad minder levert ca. 6 procent besparing op! Zet de thermostaat een uur voordat u weggaat of gaat slapen op een lagere stand.

Hoe kan ik energie besparen in de badkamer?

Plaats een waterbesparend dopje op de kranen. Hiermee verbruikt u de helft van het water voor tandenpoetsen en handenwassen. Douche maximaal 5 minuten. Dit scheelt niet alleen water, maar ook gas. Druk op het toilet op de juiste knop als u de keuze heeft: de kleine knop voor weinig water, de grote knop voor veel water.

Hoe kan ik energie besparen in de huiskamer?

Hang gordijnen niet over de verwarming heen, ze houden de warmte tegen. Laat uw televisie (of andere apparaten) niet op stand-by staan. Draai de thermostaatknop een uur voordat u weggaat of gaat slapen lager. Het blijft nog lang warm.

Hoe kan ik energie besparen in de keuken?

Vervang op tijd de rubbers van de koelkast en vriezer. Als deze niet goed sluiten, verbruiken ze onnodig veel energie om koud te blijven. Ontdooi de vriezer regelmatig. Een goed ontdooide vriezer hoeft minder hard te werken en verbruikt minder energie. Plaats de koelkast en vriezer niet in een zonnige hoek, maar op een koele plaats in de keuken of bijkeuken.

Hoe kan ik energie besparen in de slaapkamer?

Draai radiatoren op de slaapkamers overdag dicht. Of monteer een thermostaatkraan en zet deze op de laagste stand. Dit scheelt veel geld. Vochtige lucht verwarmen duurt langer dan droge lucht. Zet elke dag enkele ramen 15 minuten open, met de kachel uit. U bespaart gas en zorgt voor een gezonder leefklimaat.

Hoe kan ik zien dat mijn zonnepanelen werken?

Zie hiervoor de checklist werking zonnestroomsysteem die in uw meterkast is achtergelaten.

Ik wil besparen op mijn energiekosten. Kan ik mijn woning (laten) verbeteren?

Wij maken de komende jaren veel woningen energiezuiniger. Dit doen wij projectmatig. Voor informatie kunt u contact met ons opnemen.

Ik zoek een woning in Apeldoorn, waar kan ik zien wat het energielabel is?

Op woonkeus-stedendriehoek.nl staat bij de advertentie van de woning het energielabel.

Moet ik zelf bij mijn energieleverancier aangeven dat ik d.m.v. zonnepanelen stroom teruglever (salderen)?

Ja dit moet u zelf doen. Hiervoor heeft u o.a. het bouwjaar en Wpiek nodig.

Zonnepanelen in Zevenhuizen bouwjaar: 2003, WPiek: 2560KwH, merk BP Solar PV80/SRT80 

Zonnepanelen in Staatsliedenbuurt (Zuid) bouwjaar: 2004, WPiek:

  • woningen met 12 panelen gericht op het Zuiden 2350KwH (even woningen Colijnstraat)
  • woningen met 12 panelen gericht op het Westen 1880KwH (woningen met panelen op voorzijde woning)
  • woningen met 10 panelen gericht op het Zuiden 1960KwH (oneven woningen Colijnstraat)
  • woningen met 10 panelen gericht op het Westen 1570KwH

Wat kan ik zelf doen om energie te besparen in mijn woning?

Controleer regelmatig het waterpeil van uw verwamingsketel en ontlucht de radiatoren regelmatig, in ieder geval 1 keer paar jaar. De verwamingsketel wordt zo veel sneller warm. Zet alle radiatoren in een ruimte op dezelfde stand. Plak radiatorfolie aan de achterzijde van de verwarming, dat voorkomt onnodige stralingswarmte. Sluit de deur als u een ruimte verlaat. Zet apparaten echt uit, dus niet stand-by. Dit is ook veiliger in verband met brandgevaar. Investeer in energiezuinige apparaten. Halogeenlampen en lampen met een dimmer hebben vaak een transformator. Deze verbruiken ook stroom als de lamp uit is. U kunt het beste gewoon de stekker uit het stopcontact trekken. Koop een buitenlamp met bewegingsmelder zodat de lamp niet altijd brandt. Vervang elke kapotte lamp door een LED-lamp. Die gaan langer mee en zijn beter voor het milieu.

Wordt er ook onderhoud aan de zonnepanelen uitgevoerd?

Er is bij de zonnepanelen geen sprake van een regulier onderhoudscontract. Het is echter wel zo dat wanneer de zonnepanelen niet werken, u dit aan ons kunt doorgeven. Wij zorgen er dan voor dat er een monteur komt om het probleem te verhelpen.

Krijg ik zonnepanelen op mijn dak?

Die kans is groot. We willen veel van onze woningen op termijn voorzien van zonnepanelen. Als uw woning daarbij hoort en aan de beurt is, hoort u dat ruim van tevoren van ons.

Wanneer krijg ik zonnepanelen op mijn dak?

Dat kunnen we nu nog niet zeggen. We willen veel van onze woningen op termijn voorzien van zonnepanelen. Als uw woning daarbij hoort en aan de beurt is, hoort u dat ruim van tevoren van ons.

Mag ik zelf zonnepanelen laten plaatsen op mijn dak?

Nee, dat mag niet. We werken hard aan energiezuinige woningen en moeten hiervoor nog de nodige werkzaamheden doen. Als we uw dak nog moeten isoleren, liggen de zonnepanelen misschien in de weg. Overigens willen we op termijn veel van onze woningen voorzien van zonnepanelen. Als uw woning daarbij hoort en aan de beurt is, hoort u dat ruim van tevoren van ons.