Energielabel

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Een woning met een A-label is het meest energiezuinig. De woning is dan goed geïsoleerd en stoot weinig CO2 uit. Een woning met een G-label is het minst energiezuinig. Sinds 1 januari 2015 wordt de energiezuinigheid van een woning aangegeven met een getal: de Energie-index.

Veel gevraagd over Energielabel

Hoe weet ik of mijn woning nog een oud Energielabel heeft of een nieuwe Energie-Index en hoe lang deze geldig is?

U vindt deze informatie op Zoek uw Energielabel.

Welke woningen krijgen een Energie-Index en welke houden het Energielabel?

Alle nieuwbouwwoningen opgeleverd na 1 januari 2015 krijgen een Energie-Index volgens de nieuwe rekenmethode. Ook alle woningen waaraan wij vanaf 1 juli 2015 isolatie-verbeteringen aanbrachten, krijgen een Energie-Index. Voor alle andere woningen verandert er voorlopig niets. Die behouden hun energielabel met een letter.

Wat is er veranderd aan het Energielabel?

Sinds 2015 wordt de energiezuinigheid van een woning aangegeven met een getal: de Energie-Index. Deze ligt tussen de 3,7 en 0,6. Hoe kleiner het getal, hoe energiezuiniger de woning. Eerder werd dat uitgedrukt in de letters A t/m G. Dat heette energielabel. G is het minst zuinig en A het zuinigst. De rekenmethode voor het energielabel en die van de Energie-Index zijn niet met elkaar te vergelijken.

Verandert mijn huur door de invoering van de nieuwe Energie-Index?

Nee, de nieuwe Energie-Index heeft geen invloed op de huur die u betaalt.

Is er een minimale eis voor energiezuinigheid waar woningen aan horen te voldoen?

Die is er alleen voor nieuwbouwwoningen, die moeten voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit. Bestaande woningen hebben deze eisen niet. Wij hebben ons tot doel gesteld om in 2020 de meeste woningen gemiddeld op label C te brengen.

Ik zoek een woning in Apeldoorn, waar kan ik zien wat het energielabel is?

Op woonkeus-stedendriehoek.nl staat bij de advertentie van de woning het energielabel.