Asbest

  • Wat is asbest?
    Asbest is een natuurlijk mineraal met een vezelstructuur. Het werd vroeger veel in de bouw toegepast omdat het sterk, slijtvast, goedkoop en brandwerend is. Later bleek het risico’s voor de gezondheid te hebben en in 1993 werd het gebruik verboden.
  • Is asbest gevaarlijk?
    Asbest is lang niet altijd gevaarlijk. Alleen wanneer het in kleine vezeldeeltjes in de lucht zweeft en veel ingeademd wordt, is het slecht voor de gezondheid. De asbest die in woningen zit, is echter bijna altijd verwerkt in verhard materiaal.
  • Hoe ga ik veilig om met asbest?
    Gaat u klussen op een plek waar mogelijk asbest zit, vraag ons altijd eerst om advies. Bewerk asbest nooit! Dus niet hakken, breken, zagen, boren of een andere (mechanische) bewerkingen doen. Verwijder het asbest niet zelf. Dat geldt ook voor asbesthoudend vloerzeil en golfplaten. Wilt u asbest verwijderen, neem dan…Lees meer
  • Wat is hechtgebonden asbest?
    In hechtgebonden asbest zit veel cement, lijm of kunststof. De asbestvezels zitten goed verankerd in het materiaal. De kans op het vrijkomen van asbestvezels in de lucht is hierdoor heel erg klein. Voorbeelden van hechtgebonden asbest: asbestcement vlakke platen, kruipluiken, vensterbanken, balkonschermen, golfplaten daken van bergingen of aanbouwen, asbestcement leidingen,…Lees meer
  • Wat is niet-hechtgebonden asbest?
    Niet-hechtgebonden asbest is asbest dat gemakkelijk afbrokkelt. Hierdoor kunnen na verloop van tijd spontaan asbestvezels vrijkomen door bijvoorbeeld aanraking, trillingen en andere niet-mechanische bewerkingen. Voorbeelden van niet-hechtgebonden asbest: spuitasbest, gespoten op leidingen, plafonds, staalconstructies en dergelijke, brandwerende plaat, vinylvloerbedekking met asbesthoudende onderlaag, zoals Novilon van voor 1980.
Toon alles Toon minder
  • Hoe weet ik of ergens asbest in zit?
    Dat kunt u nooit zelf met zekerheid vaststellen. Asbest is alleen zichtbaar onder de microscoop. Alleen een gespecialiseerd bedrijf kan met 100% zekerheid vaststellen of ergens asbest in zit. Voor vragen kunt u altijd contact met onze klantenservice opnemen.
  • Kan er asbest in mijn woning zitten?
    Als uw woning voorr 1993 is gebouwd, dan kan er asbest in uw woning zitten. Daarna werd asbest verboden en dus niet meer gebruikt.
  • Moet ik het bij jullie melden als ik asbest in mijn woning zie?
    Ja, wij stellen het op prijs als u het ons laat weten. Dit kan via onze klantenservice. Bewerk asbest nooit. Dus niet hakken, breken, zagen, boren of andere (mechanische) bewerkingen doen. Zo voorkomt u dat asbestvezels zich verspreiden.
  • Wat doen jullie als er in mijn woning een risico op asbest bestaat?
    Als asbest een gevaarlijke situatie oplevert, dan laten we het altijd verwijderen en afvoeren. Is uw woning na 1994 gebouwd, dan is er tijdens de bouw geen asbest gebruikt.
  • Wanneer verwijderen jullie asbest in een woning?
    Of we asbest verwijderen, hangt af van het soort asbest. Hechtgebonden asbest kan meestal blijven zitten. Dit materiaal is niet gevaarlijk als het onbeschadigd is en het niet wordt bewerkt. Niet-hechtgebonden asbest vraagt mogelijk wel om maatregelen. Dit hangt ervan af of het materiaal al dan niet is afgeschermd. Ook…Lees meer
  • Waar houden jullie rekening mee als asbest gesaneerd wordt?
    Veiligheid staat voorop, voor u, uw buren, onze werknemers en de aannemer. We proberen hinder van de werkzaamheden zoveel mogelijk te beperken.
  • Waar vind ik meer informatie over asbest in woningen?
    U vindt meer informatie op de website van de rijksoverheid (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/asbest) of Kenniscentrum InfoMil (https://www.infomil.nl/onderwerpen/asbest).Lees meer